De meest gebruikte accu: de loodaccu

De meest gebruikte accu: de loodaccu

Vandaag aandacht voor de meest gebruikte accu van dit moment: de loodaccu. Het is een van de langst toegepaste accutypes en werd in 1859 uitgevonden door de Franse natuurkundige Gaston Planté.

Voordelen

De loodaccu kent vele voordelen ten opzichte van andere typen accu’s. Zo is de accu eenvoudig opgebouwd uit slechts een aantal componenten waaronder water, zwavelzuur en lood. Daarnaast is deze accu in staat hoge elektrische stromen te leveren met een relatief hoog vermogen per massa-eenheid en zijn ze ook nog eens minder kostbaar en makkelijk op te laden. Deze meest gebruikte accu wordt voornamelijk ingezet als startaccu in auto’s en andere voertuigen.

Typen loodaccu's

De constructie van loodaccu’s kan, afhankelijk van het gebruik, nogal verschillen. Op basis hiervan kunnen de volgende typen loodaccu’s worden onderscheiden.

Startaccu's

Deze accu’s leveren hoge stroom gedurende een korte tijd. Nagenoeg elke auto beschikt over een startaccu om de motor mee te starten.

Semi-tractie accu's (ook wel stationaire accu's genoemd)

Deze accu’s zijn ontworpen om langduriger stroom te leveren en kunnen dieper ontladen worden dan een startaccu. Daarnaast zijn ze beter bestand tegen sulfatering.

(Vol)tractie accu's

Deze accu is het meest kostbare type natte loodaccu. Ze kunnen diep ontladen worden en hebben een langere levensduur dan de stationaire accu. Ze zijn daarentegen wel aanmerkelijk duurder.

Gel accu's

Naast de hierboven beschreven natte loodaccu’s, waarin de elektrolyt vloeibaar is, bestaan er ook de onderhoudsvrije gel-accu’s. Het is een zogenaamde droge accu en bevat een elektrolyt in gel-vorm, waardoor hij ook bruikbaar is in gekantelde toestand. De gel-accu kan langdurig diep ontladen worden tot 80% en weer geladen worden.

Een voordeel van de gel-accu is dat het elektrolyt er niet uit kan lopen en dus de accu niet kan lekken. Daarnaast is de zelfontlading minder dan bij de natte accu, is er nagenoeg geen onderhoud nodig en is de accu erg betrouwbaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de werking, voordelen en nadelen van de verschillende typen accu’s? Doorzoek dan onze kennisbank vol met technische informatie en jarenlange ervaring van onze specialisten.

Share this post