Voordelen loodzuur accu

Voordelen loodzuur accu

Er zijn talloze soorten en typen accu’s en elke variant is geschikt voor een bepaalde toepassing. Daarbij wordt er bij ieder type gebruik gemaakt van verschillende materialen waardoor iedere accu specifieke eigenschappen heeft. Accu’s zijn een chemische vorm van opslag, waarbij elektriciteit via een elektrochemische reactie wordt opgeslagen (Sustainable Energy Technology, TU eindhoven). Bij Centurion Battery produceren wij momenteel de loodzuur accu. Hieronder bespreken we de voordelen van de lood zuur accu.

Loodzuur accu

Deze accu is de oudst herlaadbare die voor commerciële doeleinde wordt gebruikt. Ondanks de opkomst van allerlei nieuwe accu technologieën hebben nog geen afbreuk gedaan aan de populariteit van de loodzuur accu. Daarbij komt het door de betrouwbaarheid en de mogelijkheid om zonder noemenswaardig geheugen effect bij te laden, het nog altijd de meest toegepaste stroombron is. Deze accu’s zijn er overigens in verschillende typen: de startaccu, semi-tractieaccu en de tractieaccu. Veel autoaccu’s zijn lood zuur accu’s. In een latere blogpost zullen we de werking van de lood zuur accu specifieker beschrijven.

Voordelen loodzuur accu

Oplaadbare accu
Zeer simpele bouw: water, zuur en lood
Relatief goedkoop
Hoge elektrische stroom en spanning

Nadelen loodzuur accu

–  Gaan snel kapot als ze ontladen worden
–  Te zwaar voor mobiele apparatuur

Gel accu

Er verschijnen tegenwoordig steeds meer gel accu’s op de markt. Het is een onderhoudsvrije loodaccu, waarbij het aanwezige elektrolyt een gel is in plaats van vloeistof. De gel zit in de scheidingsplaten en in de ruimtes om de platen. Ze kunnen in elke positie gebruikt worden, want de gel kan er niet uitlopen. Hierdoor kan bijvoorbeeld zuurschade aan een schip, auto of kleding nauwelijks voorkomen.

Voordelen gel accu

Geringe zelfontlading
Diepe ontlading mogelijk
Kan vaker ontladen worden
Onderhoudsvrij en gesloten

Nadelen gel accu

–  Laadinrichting moet juist zijn
–  Bij hoge temperaturen, laadspanning aanpassen
–  Meer zorg nodig tijdens transport
–  Ruimte in batterij heeft lichte overdruk t.o.v. atmosfeer

AGM accu

Absorbed Glass Mat accu’s zijn accu’s waarbij het aanwezige elektrolyt vastgehouden wordt door speciale glasvezelmatten. De accu’s kunnen hierdoor niet lekken en zijn dus in iedere positie bruikbaar. Ook de AGM accu is onderhoudsvrij omdat 99% van het gas dat ontstaat tijdens gebruik, wordt hergebruikt.

Voordelen AGM accu

Weinig zelfontlading
Lang bruikbaar
Volledig onderhoudsvrij

Nadelen AGM accu

–  Veel duurder dan een loodaccu
–  Kan zeer slecht tegen warmte

Natuurlijk zijn er nog veel meer typen accu’s, zoals o.a. de Lithium- Ion accu. Hierover kun je meer lezen in deze blogpost. Op internet lees je veel waarom een bepaald type accu slecht is. Maar vaak is dit nergens op gebaseerd. Zoals in het begin van deze blog al is verteld, ieder type accu heeft zijn eigen voordelen is daardoor geschikt voor een bepaalde specifieke toepassing.

Nu we de meest relevante accu’s hebben besproken, zullen we in onze volgende blog behandelen waarom een lood zuur accu nog altijd de meest geschikte accu is voor de recreatiesector.

Share this post