Druppellading

DRUPPELLADING

De druppellading is de 3e of 4e trap bij een geregelde lader met als doel de accu altijd op 100% laadtoestand te houden. Een 3 traps laadkarakteristiek met druppel lading is bijvoorbeeld IUoU. Stroom constant, spanning constant en overschakelen op een lagere constante spanning, de druppellading. Instelling van de druppelspanning varieert veelal tussen de 13,2 en 13,8 Volt. Een maximale druppelspanning van 13,5 Volt is in het algemeen voldoende.

Het voordeel van de druppellading is dat de accu altijd geladen is. Handig als de caravan uit de stalling gehaald wordt met de mover. Het nadeel is echter dat wanneer de omgevingstemperatuur voor langere tijd te hoog is en de druppelspanning hiervoor niet wordt gecorrigeerd, de reststroom te hoog blijft waardoor:

Dit structureel overladen heeft grote schade aan de accu tot gevolg. Zie hiervoor overladen. Het blijft dan ook belangrijk om een accu aan de druppellading op gezette tijden te controleren. Is de accu vol, schakel dan de lader uit en koppel deze af. Een korte periode vóór gebruik kan deze dan weer aangesloten worden. Zie voor meer informatie ook de handleidingen in de download sectie van deze website.